Hvad er pladebehandling?

09 november 2022
Anders Hansen

editorial

Pladebehandling er en proces, hvor plader af forskellige materialer behandles med kemikalier eller andre metoder for at forbedre deres egenskaber. Det kan fx være at gøre plader mere modstandsdygtige overfor rust, slid og slitage, eller at øge deres brudstyrke. Der findes mange forskellige metoder til pladebehandling, som udføres af specialiserede virksomheder. Materialerne, der kan behandles, omfatter bl.a. metalplader, træ og plast. Pladebehandling er en vigtig proces i mange industrier, f.eks. i bygge- og anlægsindustrien, bilindustrien og luft- og rumfartsindustrien.

I det store og hele er formålet med pladebearbejdning at ændre overfladeegenskaberne i det materiale, der bearbejdes, uden at det går ud over dets strukturelle integritet.

En almindelig metode til pladebehandling er galvanisering. Galvanisering er en proces, hvor et lag zink påføres overfladen af en stål- eller jernplade. Dette giver en barriere mod korrosion og et offerlag, som korroderer før det underliggende metal. Andre metaller, der kan anvendes til galvanisering, omfatter kobber, krom og nikkel.

pladebearbejdning

Pladebearbejdning kan være mange ting

Anodisering er en anden almindelig metode til pladebehandling. Her placeres en aluminiumsplade i en elektrolytopløsning, og der ledes en strøm igennem den. Dette medfører, at der dannes et tyndt oxidlag på aluminiummets overflade, hvilket øger dets modstandsdygtighed over for korrosion og slid.

Kuglestråling er en proces, hvor små metalpiller skydes mod en metalplade for at rense og gøre overfladen grov.

Plasmasprøjtning er en proces, hvor en plasmastråle bruges til at sprøjte en belægning på en metalplade. Dette kan bruges til at påføre belægninger af keramik, metal eller andre materialer. Plasmasprøjtning kan bruges til at forbedre metallets slidstyrke, korrosionsbestandighed eller elektriske ledningsevne.

Laserskæring er en proces, hvor en laser bruges til at skære gennem en metalplade. Dette sker normalt i forbindelse med præcisionstekniske anvendelser, hvor der skal skæres indviklede former ud af metallet.

Vandstråleskæring er en anden metode, der kan bruges til at skære gennem metalplader. Her rettes en højtryksvandstråle mod metallet, som skærer gennem metallet. Vandstråleskæring anvendes ofte til anvendelser, hvor der kræves et rent snit, f.eks. i fødevareindustrien.

Du ved du en del mere om pladebehandling, men så kommer det til det med at finde et sted, der kan gøre det for dig. Det kan jo være, man har brug for pladebearbejdning i Horsens.

Flere Nyheder